lørdag 3. september 2011

Ukas nusseligste

Èn dag gammel lillebror.

Helga fikk en nusselig start da vi alle toget inn på det lille lysegrønne sykehuset i går, for å besøke Lyna og hennes nyfødte gutt. "Vi" var alt som kunne krype og gå av nordmenn i området, samt fire indonesiske venner. Til sammen var vi atten besøkende som stimlet sammen i det beskjedne tomanns-rommet.

Av de syv norske barna som var med på besøk, er fire av dem født her på Sumatra. De norske mødrene har dermed god kjennskap til skikk og bruk ved fødsler: Flest mulig bør gå på besøk snarest mulig. Noe annerledes praksis enn i norsk sammenheng altså. Indonesia defineres som en kollektiv kultur, med god grunn!

I det borterste hjørnet lå romvenninnen til Lyna, også hun hadde nylig født og lå strak ut, ganske medtatt. Til alt hell hadde hun bare to pårørende hos seg da vi andre kom, for det var ikke mer gulvplass eller luft igjen til å puste i enn det måtte være. Skulle hun også hatt atten venner inne akkurat da, måtte vi organisert kølapp-system.

Alt var vel med mor og barn og barnets far satt på siden og smilte fåret, som seg hør og bør i slik en stund. Barselspemisjonen i Indonesia er tre måneder. Deretter er det tilbake i prosjektarbeidet, hvor Lyna fokuserer mye på barns helse og utvikling, et tema hun etter hvert har fått førstehånds kjennskap til. Hennes eldste barn Alicia er to år og har for lenge siden vært med ut på besøk der mamma jobber. (A)

Ingen kommentarer: