søndag 18. mars 2012

Betal din skatt, med bønner

Fruktene på bildet hører egentlig hjemme i Etiopia, men har vært dyrket i Indonesia siden 1696. Nederlendere med sans for botanikk og business tok dem med til Java, og fikk satt folk i sving med å dyrke de afrikanske buskene.

Snart betalte bønder i høylandet på Java skatt til distriktslederne sine i form av kaffebønner. Distriktslederne solgte så kaffebønnene til hollenderne, som hadde hånd om pakking og frakt til Europa.

I Amsterdam og omegn drakk de mest fornemme kaffe og koste seg med den dyre luksusvaren en tretti års tid. Da var tilgangen på kaffe blitt så god at prisene begynte å falle,- o skrekk og gru, bare spør Tine for eksempel, om hvor viktig det er for en mektig bedrift å ha passe knapp tilgang på en ettertraktet vare.

Nederlenderne måtte sette i verk tiltak. Kaffedyrkerne på Java, som akkurat hadde begynt å venne seg til en behagelig levestandard, fikk brått dårligere betalt. Kaffebusker ble beordret rykket opp med roten. Løsningen på lave priser var ikke å øke markedet, men begrense tilgangen. Dette var som vi skjønner før reklame på TV, radio, internett og i magasiner hadde tatt av. Det var også før begreper som rettferdig kaffe og Fair Trade var funnet opp.

For mange av oss kurerer kaffe gruff, men ned gjennom tidene har nok kaffen skapt vel så mye gruff som den har kurert. Det blir gjerne sånn når det er penger inne i bildet. (A).

Ingen kommentarer: