tirsdag 2. august 2011

Var det bare en drøm?

Noe av det som gledet meg aller mest under besøket mitt i Pakpak Bharat, var å høre barna fortelle om sine fremtidsdrømmer. Det var en sterk opplevelse å få høre nettopp disse barna fortelle om hvordan de ønsker å bruke livet sitt. En av guttene ønsker å bli politimann, og en annen har lyst til å bli lege.

Vel, sier du kanskje, det er jo ikke så uvanlig at barn drømmer om å bli både brannmann og politi. Nei, så avgjort ikke. Men saken er den at ingen av barna fra denne landsbyen har noe som helst håp om å bli verken brannmann eller politimann - med mindre det kommer noen "utenfra" og gir dem en håndsrekning. Mange av barna slutter på skolen før de når 6. klasse, og enda flere slutter før de er ferdige med ungdomsskolen. Videregående skole har de knapt hørt om der inne i fjellheimen.

En av guttene på vei hjem fra skolen.

Når barna fra steder som Pakpak Bharat har store drømmer for fremtiden, så vil mange av dem noen år senere innse at det bare var en drøm. I likhet med foreldre, besteforeldre og olderforeldre vil de færreste noensinne komme lenger enn noen kilometer hjemmefra. Og de vil livet gjennom streve med å brøfø seg selv og sine ved å dyrke sin tilmålte jordlapp.

Der inne i fjellheimen møtte jeg en mengde entusiastiske barn - fulle av liv og ivrige etter å tilegne seg kunnskap. Og sammen med dem møtte jeg en person som kanskje kan bidra til å oppfylle noen av drømmene. Mannen heter Frenki, og kommer selv fra Sumatra. Han har kone og to barn i Medan, byen der jeg selv bor sammen med min egen familie. Men de siste 8 månedene har Frenki bodd i Pakpak Bharat. Han bor i huset til en enkemann. Det samme huset fungerer som "skolestue" når Frenki daglig samler barna fra landsbyen til leksehjelp og annen undervisning. Og på toppen av det hele fungerer huset som gutteinternat. I den lokale kulturen er det slik at alle guttene i landsbyen, som ikke er gift, sover i samme hus.

Frenki er vår utsending til Pakpak Bharat, og vi sørger for nødvendig underhold slik at han kan ha mulighet til å bo der. Han har et sterkt hjerte for å hjelpe lokalbefolkningen, og vi gjør det mulig for ham å oppfylle hans drøm om å hjelpe lokalbefolkningen. Tenk om det også kunne lykkes for Frenki å bidra til å oppfylle drømmene til noen av barna i landsbyen?

Ingen kommentarer: