fredag 6. mars 2009

Sydhavsøya

Jeg har nylig besøkt en sydhavsøy. Den er ikke som andre sydhavsøyer. I alle fall ikke de man ser bilder av i katalogene til norske reisebyråer. Og slett ikke som øya i den Sørlandske skjærgården der jeg selv har vokst opp. Husene på øya står på stolper - av den enkle grunn at store deler av øya står under vann ved flo sjø. Veien mellom husene består stort sett av smale "veier" bygget av treplanker. Menneskene som bor på denne svært spesielle øya, omlag 3 000 personer med smått og stort, lever hovedsakelig av fiske. Og maten de spiser - ja det er også i all hovedsak fisk.
Innbyggerne på øya tilhører en unådd folkegruppe, og samtlige som bor der ute går til moskeen. Vi blir likevel tatt imot som venner, og ønsket velkommen ut for å undervise om helse, hygiene og kosthold. Lokalbefolkningen har også bedt oss om å hjelpe til med å ruste opp "veinettet". Mange av plankene er råtnet bort, og øyfolket har ikke penger nok til å ruste opp plankegatene.Hvilke framtidsutsikter har disse barna? Livet på denne sydhavsøya er vanskelig på mer enn en måte, og det er høyst usikkert hva som vil møte disse "sjarmtrollene" i tiden som kommer. Men vi ønsker å gjøre vårt beste for å bidra til at de på alle måter skal få en bedre fremtid. (Per)

2 kommentarer:

JH sa...

Strålende og se at dere har vært på tur til Øya. Gleder meg over slikt. Også godt å se at prosjektet er oppe og går. Unge voksne her i dalen har helse og ernæring som prosjekt og i dag delte vi glimt og film fra stedet. God gang.

Hils til ALLE fra oss! Glad i dere.

Guds fred!

Frøydis Vestbøstad sa...

problemene våre med telehiv blir satt i et annet perspektiv her, ja. Hils så masse utover til øya neste gang. mvh Frøydis