tirsdag 7. februar 2012

Trenger vei i vellinga

88 familier mistet hjemmene sine på mandag. Husene de bodde i, ble totalskadd i brann. 88 mødre står uten kjøkken. Barna deres sover antagelig på en allerede full madrass hos slektninger på ubestemt tid. En storbrann snur opp-ned på så mye. Den kan også vise hva som fungerer eller ikke fungerer, hva som mangler og hva som er på plass.

Infrastruktur har så absolutt vært på min liste over kjedelige, grå ord. Infrastruktur er rett under gummistøvler, tanntråd, lyspærer, veiavgift, vaksiner, tannfyllinger og vinterdekk. Det er slike usannsynlig kjedelige begreper å forholde seg til , enda verre å pøse ut penger på.

Jeg blir imidlertid mildere stemt med årene. Med alder og visdom ser jeg jo tydeligere og tydeligere hvor mye kjedeligere det hadde vært å gå rundt blaut på beina, myse i dårlig lys, verke i vonde tenner eller få en fryktelig sykdom som man lett kunne unngått med et lite, smertefullt stikk hos helsesøster. Også infrastruktur får et klart og tydelig innhold når man har prøvd å bo uten noen år.

Dårlige veier og mangel på fortau er en alvorlig hemsko for utvikling og velferd i et samfunn. Jeg er sikker på at en pengeteller som sysler med verdianslag, lett kunne kommet opp med en astronomisk sum som dette landet taper når varene kommer sent frem, blir ødelagt undervegs, eller smarte forretningsfolk ikke en gang gidder å investere i landet, fordi kommunikasjonsnettet er ineffektivt. Dessuten må vi regne inn alle trafikkulykkene og hva de koster.

På lørdag fant Benjamin og Per plutselig en brannstasjon gjemt i en liten bakgate, de skulle prøve en ny vei til Pizza Hut. Noe slikt har vi aldri sett før på våre byturer, men brannstasjon har vi altså. Bare så synd at brannbilen garantert vil bli stående fast i en kaotisk knute av biler, mopeder og sykler med varevogn som prøver å kjøre forbi hverandre og møte hverandre, alle på en gang.

I dag leste vi i en avis (Sumut Pos) at de jammen har satt opp brannhydranter også, vi har bare ikke lagt merke til det. Byen på rundt tre millioner innbyggere har 141 hydranter. Men bare 50 av dem virker. Det er dette med vedlikehold og vann i krana, som ikke alltid er helt på plass.

En representant for myndighetene anslår i samme avis at vi burde hatt 4000 brannhydranter klare til å la vannet fosse når ulykken er ute. Det er et stykke igjen dit.

Bare svidd flesk: Dette er heldigvis ingen brann,
men en svine-restaurant som fyrer på grillen.

Gi keiseren hva keiserens er, og la ham for all del bruke det fornuftig. På infrastruktur, helsesøstre og skolegang. Det er alle fine, viktige ord med verdifullt innhold. (A).

Ingen kommentarer: