lørdag 10. desember 2011

Lys-treet vårtVi er litt sent ute med julepynten i år. Vi fikk ikke pyntet juletreet vårt før i går, og det er nesten to uker senere enn i fjor. Grunnen er at jule-tujaen har vært under omplanting en stund. Gartneren skulle komme å fikse saken "neste uke" sa han, og det betyr "om to-tre uker når det passer."

Men nå er lys-treet på plass. Det heter lys-tre på indonesisk og det er et fint navn. Aldri visste vi vel at det fantes så mange forskjellige blinkelys med forskjellig hastighet og diverse lydbilder. Hva med et juletre som blinker to-tre ganger i sekundet mens det spiller Jingle Bells elektronisk? Helt vanlig. Eller en sitrongul busk? Noe mer sjeldent, men kan skaffes.

Det skal sies at den gule busken ble observert i en butikk, så det er ikke sikkert noen kommer til å kjøpe den og faktisk ta den i bruk. I samme butikk kan du også få et rødt juletre, eller et isblått med glitter ytterst på nålene som spiller musikk og snurrer rundt.

I barndommen maste vi (jeg maste)om å få pynte treet bitte-lille-julaften. Mye er annerledes ute i den store verden med plast-juletrær. For å sette det i perspektiv: Min japanske venninne lurte på om vi ikke hadde tenkt å ha juletre i gjestehuset i år, da var det allerede 3.desember...

Vi har altså fått oss tuja i potte, og her er det på sin plass og oppgi opphavsretten til denne geniale ideen: Kari-Anne Vatland kjøpte i sin tid tuja til jul, og siden har jeg drømt om det samme.

I fjor hadde ikke gartneriene i nærheten passende juletre-emner, men i år har alt gått rette veien. Hvis busken bare overlever den kjølige lufta inne i stua, er alt fryd og gammen denne høytiden. Skulle den visne og dø før julekvelden, har de sikkert en sitrongul busk igjen på butikken. (A)

Ingen kommentarer: