fredag 4. februar 2011

Godt nytt år -igjen?!

Joda, vi sier godt nytt år igjen, og det er ikke tull en gang. Det var kinesisk nyttår i går, en stor begivenhet for dem det gjelder. Så pass stor at den er offentlig fridag i Indonesia, og skolen vår har tatt langhelg. Røde lykter pynter hus og terrasser, kjøpesentrene har vært like hektiske og kaotiske som i førjulstida, og rakettene smeller like godt som ved forrige nyttårsfeiring for cirka en måned siden...

Rødt er en viktig farge i denne høytiden. Det sies at for lenge siden var det et uhyre som gikk gjennom de kinesiske byene til nyttår. Det spiste hva det fant, inkludert småbarn. Derfor satte folk ut mat foran husene og holdt seg inne nyttårsdagen. Tilfeldigvis var det noen som oppdaget at uhyret var redd for rødfarge. Dermed begynte skikken med å pynte huset med rødt, og snart sluttet uhyret helt å komme.

Kineserne gir barna røde konvolutter med pengegaver i til nyttår, og det er dragedans og opptog. Ellers har kinesisk nyttår det til felles med vestlig julefeiring at det er en familiehøytid og en kjøpefest. I gamle dager gikk gifte kvinner på besøk til sine foreldre og familie på andre nyttårs-dag. Den dagen regnes dessuten som alle hunders fødselsdag, så Fido og Passop får ekstra god kost og pleie.

Myten om uhyret minner meg om det sentrale for oss kristne. Det røde blodet må uhyret flykte for, ingenting annet kan skremme ham vekk, og ingenting annet kan beskytte oss fullt og helt. Rødt er en viktig farge!

Ingen kommentarer: