onsdag 27. oktober 2010

Orangutang-tyver i nabolaget

Orangutangene er utrydningstruet, og de flotte apekattene finnes nå bare to steder i verden i vill tilstand. Den ene plassen er på Sumatra, ikke langt fra der vi bor. Den andre plassen er på Kalimantan. For to dager siden oppdaget barna våre en orangutang-unge i et bur bare et par kvartaler fra huset vårt.

En venn tipset en organisasjon som arbeider for å beskytte orangutanger, og fire timer senere var både de og representanter fra myndighetene til stede der apekatten sitter innesperret. Desverre nektet politiet å komme, og utsendingene fra viltnemnda ville ikke foreta seg noe uten politiet til stede. Mannen som har anskaffet seg orangutangen ulovlig, var tilfeldigvis i Jakarta, og der kan han bli en stund, i alle fall til saken roer seg her. (Les: Til alle som kan straffeforfølge ham er betalt under bordet for å glemme denne lille hendelsen).

Saken ble førstesideoppslag i en av lokalavisene i dag, og vi håper det vil bli mulig å få "løslatt" orangutangen og få den anbragt i mer passende omgivelser. Men korrupsjon florerer i Indonesia, og ingen skal så langt ha blitt bragt til retten for å dømmes i en sak som dette. Det er store penger å hente i handel med truede dyrearter, store nok penger til at man kan bestikke seg ut av uheldige situasjoner.

Avisartikkelen er forøvrig et godt eksempel på at det er ulik praksis fra land til land med hensyn til personvern og hva som ellers kan settes på trykk. Journalisten oppgir navn og alder på personen som holder apekatten innesperret. I tillegg oppgis nøyaktig adresse med gatenavn og husnummer. Og som om ikke det var nok, så kan vi lese om hvilken biltype mannen eier samt hvilket registreringsnummer bilen har.

Da myndighetene kom til huset, var det kun en av døtrene som var hjemme. Hun røpet en hel del detaljer, før moren kom kjørende i sin egen bil og satte en effektiv stopper for intervjuet. Hennes biltype og registreringsnummer ble også oppgitt til punkt og prikke, og den innledende kommentaren angående hennes ankomst lyder omtrent som følger:
Den tykke damen var sint, og hun skjelte ut både representantene for myndighetene og de fremmøtte journalistene. Hun kalte dem en gjeng med kjeltringer, og gav klar beskjed om at de ikke fikk anledning til å ta med seg orangutangen. I alle fall ikke før mannen hennes kommer tilbake fra Jakarta om fem dager.

Så får vi se da, hvordan det hele ender.

1 kommentar:

Silje og Kjell Audun sa...

Oj, den orangutangen har vært der fra når vi var der. Stakkar, har sittet der noen år.- viss det er den vi så.
Silje